niedziela, 25 stycznia 2015

Tapioka




Tapioka co to takiego?
Wygladem przypomina kuleczki styropianu ale to nie styropian to produkt skrobiowy otrzymywany z manioku. Jest to roslina o bulwiastych korzeniach. Rosnaca w goracym kimacie i jest troche podobna do naszych ziemniakow tylko bardziej dluzsza i chudsza. W sklepach moza spotkac tapioke w roznych ksztaltach: perełki,pałeczki,prostokaty,paski, kryszłaki i mączny puder.
Z tapioki  wyrabia sie rozego rodzaju placki i chlebki. W mące tej znajduja sie weglowodany łatwo trawione przez nasz żoładek oraz niewielka ilosc białka, nie zawiera glutenu ani cholesterolu. Potrawy z tej maki nie uczulaja. Jeśli ktos ma jakas alergie spokojnie może uzywać maki z tapioki a takze osoby bedace na diecie. Tapioka jest produktem roślinnym wiec mogą  go używać osoby nie jadajace mięsa ani żadnych produktów zwierzecych. Produktami z tapioki moża zastapic sery, jaja i wiele innch produktow. Swietnie sprawdza sie do wypieku ciast i ciateczek, chlebow w szczegolnosci polecane osobom uczulonym na gluten. Jest swietnym zageszczaczem do zup i sosow nie zmienia smaku bo sama go nie ma. Kazdy kraj inaczej wykożystuje tapioke w Afryce i niektorych rejonach Azji robi sie płskie pieczywo, przekaski takie jak: krakersy,ciastka, chipsy i desery. A mleczne przysmaki z tej maki jada sie na sniadania. Belgowie perełki tapioki dodaja do zup. Francuzi dodaja do zageszczana deserow.Brytyjczycy do słynnego puddingu. A amerykanie do gotowych budyniow.
Ja tez zrobiłam jak ktos woli pudding, budyn cos dobrego :D
TERAZ PRZEPIS|:
1 szkl tapioki
3 szkl mleka roslinnego ( sojowe, ryzowe,kokosowe,migdałowe)
2 łyzki syropu z agawy o ile mleko nie jest słodkie
1-2 łyżeczki cynamonu to jak kto lubi
wisnie, jagody,truskawki mrozone około 150g odmrozic zeby posciły sok
WYKONANIE:
Tapioke wsypałam do garnka dodalam mleko i zostawilam na 30 minut. Po tym czasie wąłczyłąm gaz i zaczeąłm gotowac na wolnym ogniu uważajac żeby sie nie przypaliło. Kiedy juz wciagneło mleko i było zmiekło. Włozyłam do małej miseczki  2 łyzki  dodac 3 łyzki skoku z wisni albo innego owocu wymieszac az zmieni kolor. Do pucharka włozyłam 2 łyzki na to z małej miseczki innego koloru i potem jeszcze raz białe z garnka. Na gore łyzeczke owocu i troche soku. Mozna podawac ciepłe albo schłodzone  w jednej i drugiej wersji jest smaczne. Oczywiscie mozna zrobic wiecej kolorow pomysłowosc zostawiam wam do własnego wyboru.

Zycze smacznego
Fit in London


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachecam do kometowania :)

WAKACJE !!!!

NARESZCIE !!!!! Rok szkolny się skończył jupi jupi mogę odpocząć od codziennego prowadzania syna do szkoły 😜 Bo o wa...